• Vasútállomás

  • Gazdag szántók és ültetvények

  • Közösségi ház

  • Családi házak

  • Társas házak .

  • Református templom

  • Játszótér.

  • Pihenés és kikapcsolódás.

  • A csárdaszállási réteken.

Őstermelők 2019. évi helyi iparűzési adóbevallása

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 2019. január 1-től hatályos módosítása megváltoztatta egyes mezőgazdasági őstermelők helyi iparűzési adóbevallásának szabályait.

 

Az új 41/B. § szerint:

(1) Ha az egyéni vállalkozó mezőgazdasági őstermelői tevékenysége révén is vállalkozónak minősül, akkor az egyéni vállalkozói tevékenység és a mezőgazdasági őstermelői tevékenység utáni adót együttesen állapítja meg és vallja be.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti egyéni vállalkozó a 39/B. § (3) bekezdése szerinti egyszerűsített adóalap megállapítási módot választja és a 39/B. § (6) bekezdése alapján

  1. a) bevallást nyújt be, akkor azt - az (1) bekezdésnek megfelelően - a 39/B. § (6) bekezdése szerinti időpontig teljesíti,
  2. b) bevallást nem nyújt be, akkor - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően - kizárólag az őstermelői tevékenysége utáni adóról szóló bevallást az adóévet követő év május 31. napjáig nyújtja be.

 

Fentieknek megfelelően, ha az egyéni vállalkozó mezőgazdasági őstermelő is, és az adóévben az őstermelői tevékenységből származó bevétele a 600 ezer forintot meghaladja, akkor a két tevékenység utáni adót együttesen kell megállapítani és bevallani. Ez a lehetőség már a 2018-as adóévről benyújtott helyi iparűzési adóbevallások esetében is alkalmazható volt, 2019. adóévtől kezdődően viszont kötelezően ez alkalmazandó, megszűnik a két tevékenység utáni külön-külön bevallás benyújtásának lehetősége. A 2019. évről szóló bevallást 2020. május 31-ig kell benyújtani.

 

Amennyiben az adózó egyéni vállalkozási tevékenysége után helyi iparűzési adóban KATA-sként adózik, tevékenységét 2019-ben nem szüneteltette és így ezzel kapcsolatosan bevallási kötelezettsége nincs, kizárólag az őstermelői tevékenysége utáni adóról szóló bevallást kell benyújtania 2020. május 31-ig.

 

Amennyiben az adózó egyéni vállalkozási tevékenysége után helyi iparűzési adóban KATA-sként adózik, tevékenységét 2019-ben egy vagy több alkalommal is szüneteltette, az összevont bevallást 2020. január 15-ig kell megtennie.

 

Természetesen azok az adózók, akik őstermelői tevékenységük mellett nem folytatnak más vállalkozási tevékenységet, az eddigieknek megfelelően teljesíthetik 2019. adóévről szóló helyi iparűzési adóbevallásukat, azaz 2020. május 31-ig

- adóbevallást nyújtanak be, amennyiben az őstermelői tevékenységből származó bevételük a 600 ezer forintot 2019-ben meghaladta,

- adóbevallást helyettesítő „Nyilatkozatot” nyújtanak be, amennyiben az őstermelői tevékenységből származó bevételük a 600 ezer forintot 2019-ben nem haladta meg.

 

Az őstermelők helyi iparűzési adóalapjának meghatározásáról bővebben ITT lehet olvasni.

 

 

Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal

Adó Osztály

Impresszum

Kiadó Kiadásért felelős Szerkesztő
Csárdaszállás Községi Önkormányzat
5621 Csárdaszállás Petőfi u. 17.

Nagy Zsolt Sándorné polgármester
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Török Zoltán rendszergazda
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.